Despre mine


Ma numesc Florin Baci, sunt student la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, unde studiez disciplina Montanologie in cadrul Facultatii de Agricultura. Sunt pasionat de permacultura, un concept destul de nou atat in lume, cat mai ales in tara noastra. 

Am inceput sa lucrez in gradina acum doi ani pe o suprafata mica intr-un mic sat de munte numit Ocolisel situat pe valea Ariesului. Din cauza unor probleme in familie a trebuit sa renunt temporar la aceasta activitate dedicandu-ma studiului, astfel am fost invitat sa sustin cateva conferinte si simpozioane atat in cadrul universitatii cat si in afara ei. Din acest an imi propun sa trec din nou la actiune si astfel am adaptat si dezvoltat acesta idee, astfel intentionez sa produc anul acesta o varietate mare de legume intr-un sol natural, proces in care nu voi folosi substante chimice industriale, fie ele pesticide, fungicide, ingrasaminte sau alte asemenea produse. De aceea vreau ca toti cei care doresc sa beneficieze de legume proaspete, sa poata aprecia rodul bogat si curat al acestui an.

Discutand cu oamenii am realizat ca este nevoie de o dezvoltare sustenabila nu doar in comunitatile rurale dar si in cele urbane, fiind nevoie si de un mod diferit de a produce hrana proaspata si sanatoasa pentru cei care nu pot inca sa si-o asigure intr-un mod direct. Daca ati ajuns aici sunt sigur ca va numarati printre aceia care sunt interesati in a gasi un mod care sa va asigure accesul la o hrana sanatoasa fara a renunta la locurile actuale de munca.

Anul acesta voi incerca sa asigur saptamanal un cos cu legume proaspete care va cantari intre 3.5 si 4.5 kg, cantitate ce va putea furniza hrana unei persoane in decursul unei saptamani (in cazul in care persoana are o dieta exclusiv vegetariana, daca are o dieta mixta cosul poate suplinii nevoia a doua persoane.) Suprafata de care dispun imi va permite sa produc legume proaspete pentru aproximativ 30 de persoane. Pentru inceput acest cos va putea fi distribuit pe parcursul a 18 saptamani la finele fiecarei saptamani pentru ca in anii urmatori sa putem extinde acest cos saptamanal pe intreaga perioada a unui an, in care sa introducem si produse din carne. 

O parte din veniturile incasate (aproximativ 30%) vor fi destinate extinderii acestui tip de gradinarit oferind persoanelor aflate in dificultate un “curs de gradinar” pe o perioada de un an, astfel incat sa invate cat mai multe lucruri practice si teoretice despre gradinarit. Beneficiarii acestui program vor fi in primul rand orfanii, iar anul urmator ne propunem sa ajutam 5 astfel de persoane, bineinteles si cu ajutorul dumneavoastra. Dupa finalizarea acestui curs vom continua sa-i sprijinim, astfel incat ei sa poata sa-si castige dreptul la un trai mai bun si de ce nu, sa incerce sa ajute la randul lor alte persoane aflate in situatii similare.